1 Nisan 2012 Pazar

ANTALYA

 BEYZOŞ ve YAHYA
Eşimin işi nedeniyle 3 günlüğüne Antalya'ya gittik.Halamın kızının evinde kaldık.Hava çok fazla güzel değildi  fakat onlarla beraber olmak da çok keyifliydi.
       Halamın kızı çocuğuna tuvalet eğitimi vermeye başlamış.Ben de biraz destek oldum ve beyzoşumuzu tuvalete gitmeye alıştırdık.Önceleri uyku da bile tuvaletini tutuyordu ama artık geldiği zaman söylüyor ve bu durumda bizi çok mutlu etti.                                                                                Hazır tuvalet eğitimi konusuna da değinmişken aşağıda maddeler halinde yazacağım bir takım bilgiler umarım sizler için çocuklarınıza tuvalet eğitimi verirken ip ucu olur.
      
  • Çocuğunuzun gelişimini yakından takip edin (özellikle bakıcılar ile büyüyen çocuklarda bu önemli) Çalışan anneler bu konuda zaman zaman zorlandıklarını bana seanslarda dile getirdikleri için bu açıklamayı özellikle yazdım.
  • Ebeveyn olarak tuvaleti kullanırken kapısını açık bırakarak çocuğunuzun sizi takip etmesini sağlayın, böylece siz tuvaletteyken olup bitenlere aşina olacaktır. Küçük bir bilgisayar olan o minik beyinleri inanın her şeyi kaydediyor.
  • Bebeğinizin hazır olmasını beklemek önemli ama ebeveyn olarak da hazırlığa zemin hazırlamak da bir o kadar önemli, bebeğiniz yavaş yavaş emeklemeye başladığı evrede sevimli bir sandalye şeklinde lazımlık edinin ve bunu onun ulaşabileceği yere koyun.
  • Kakasını günün hangi saatlerinde yaptığını keşfettiğinizde o saatlerde bebeğinizi , sevimli sandalyesine çıplak olarak oturtun ve önüne oyuncaklar koyun. Ve onunla birlikte siz de oynayın.
  • Bebeğinizi lazımlıkta 15 dk dan fazla oturtmayın. İşi bittiğinde zaten o kalkmak isteyecektir. Asla zorla lazımlığa oturtmayın. Unutmayın bu bir oyun ve vücudundan çıkan “şeyi” tanımaya çalışıyor.
  • İlk zamanlar bebeğiniz kakasını yapsa da yapmasa da “aferim, harika” diyerek alkışlayarak ödüllendirin. Asla olumsuz cümleler kurmayın, azarlamayın, ya da başarısız olduğunu hissettirmeyin. Önemli olan oynanan oyundan keyif almaktır. Bu da “tuvaletimi yapmayı öğreniyorum “ oyunu.
  • Bebeğiniz çiş yada kakasını lazımlığına yaptığında ona “şeyi” yani kaka mı, çiş mi mutlaka gösterin ve sözel olarak ifade edin, sonrasın da da temizliğini yapınız, kız çocuklarda önden arkaya doğru yıkamak ve temizlemek gerektiğini unutmayınız. Siz ellerinizi yıkayınız, çocuğunuzun da ellerini yıkmasını sözlü talimatla birlikte yıkmasını sağlayınız.
  • Bebeğiniz çiş ya da kakasını lazımlığına yaptığında bezini bağlamadan kilot giydirerek yarım saat kadar dolaşmasına izin veriniz. Böylece keyif alacak ve mutlu olacaktır.
  • Çişini kontrol etmesi zaman alabilir endişelenmeyin.
  • Çocuğunuzu asla başka çocukla kıyaslamayın, her çocuğun kendine özel bir gelişimi ve ifade biçimi vardır. Sözlü talimatlarınız daima olumlu ve pekiştirici olsun. Unutmayın tuvalet eğitimine bebeğinizin hazır olması kadar siz ebeveynin de hazır olması ile yakından ilişkilidir. Oluşabilecek minik kazalara karşı toleranslı olmak, bebeğinize güvenmek, sabırla onunla birlikte vakit geçirmek size çok faydalı olacaktır. Yukarıda saydıklarımı uygulayabildiğinizde zamanı geldiğinde miniğiniz size sözel olarak tuvaletinin geldiğini hatırlatacak ya da kıyafetini çıkartarak kendisi klozetine oturacaktır.
  • 4 yorum:

    1. Sen olmasan Beyzoş daha alışamazdı tuvalete. Tebrikler aşkım. :)

      YanıtlaSil
    2. Teşekkürler aşkım =) pes etmedik ve öğrendi yaşasın =)

      YanıtlaSil
    3. Yardımlarınız için çok teşekkür ederiz. Şimdi sıra Yahya da.

      YanıtlaSil